Spalatul si Pieptanatul parului

Spalatul si Pieptanatul parului

Spalatul parului

Sapunul, insuficient neutralizat, in general prezinta unele inconveniente la spalatul parului datorita substantelor alcaline pe care le contine si care degreseaza excesiv firul de par. S-a constatat ca parul spalat in mod repetat si timp indelungat numai cu sapun, ajunge la o albin timpurie. Sapunul face ca parul sa-si piarda luciul si supletea, devenind aspru si mat. Substantele alcaline din sapunuri produc o umflare a firului de par si ataca kera- tina.

Șamponul special pentru spalatul parului este un produs de calitate, care contine sulfati si acizi grasi anti- fermenti stabilizatori de spuma, precum si agenti supra- grasi sau nutritivi, de exemplu, leeitina, ulei de ricin, extracte de plante medicinale (ex. musetel), ingrediente speciale pentru gresare (ex. lanolina), unele contin sulf, gudron, ulei cadini, care le confera proprietati speciale, de asemenea contin in general coloranti si parfumuri. Fata de sapun, samponul prezinta unele avantaje, in sensul ca arc o putere detergenta specifica, produce spuma abundenta care emulsioneaza impuritatile, nu prezinta reactii alcaline, iar cel mai important avantaj este ca parul ramine stralucitor si suplu dupa spalat precum si cu o mireasma placuta si atragatoare.

  • Parul normal trebuie spalat in general la doua sapta- mini. In cazul profesiunilor care provoaca murdarirea parului, se recomanda introducerea parului in bonete protectoare pentru a se evita spalatul prea des care ar dauna. Dupa spalatul parului cu sampon, urmeaza o clatire abundenta cu apa, care a fost in prealabil fiarta, in care se va introduce borax sau bicarbonat de sodiu (la 1 litru apa o lingurita borax sau bicarbonat). Dupa aceasta clatire urmeaza o alta si ultima, iar in aceasta apa se va introduce la 1 litru apa 2 linguri suc de lamiie sau otet. Nu aplicati bai de ulei si nu folositi briantine, uleiuri de par sau diverse lotiuni capilare, in cazul parului normal.
  • Parul uscat se spala la doua saptamini dar este indicat Ca inainte de spalat sa se faca o baie speciala calda de ulei, cu ulei de masline sau de ricin. Este necesara canti- tea de 20 g ulei, care va fi incalzt pe baie de apa. Parul va fi separat in carari si se va incepe prin frictionarea pielii capului de la vertex (crestetul capului) spre frunte, de la vertex spre urechi apoi de la vertex spre ceafa. Uleiul ramas se aplica apoi pe tot parul, imbibindu-1 bine. Se stringe parul si se acopera capul cu un prosop incalzit, mentinindu-se astfel circa 3 ore, dupa care se poate face spalarea cu un sampon indicat parului uscat.
  • Parul gras, in general, este indicat sa fie spalat tot la doua saptamini, in afara de cazul cind este foarte lung, iar gradul de gresare este excesiv de mare, cind spalarea se poate face saptaminal. Parul gras se spala cu un sampon indicat acestui par. Nu aplicati in cazul parului gras briantine sau uleiuri de par. Se recomanda in schimb intre spalari 3-4 frectii seara inainte de culcare cu o loti- une capilara indicata parului gras.

Pieptanatul parului

Pieptanatul corect al parului se face in scopul debarasarii’lui de praf si impuritati, al aerisirii lui, ajutind prin aceasta eliminarea peliculelor, urmareste repartizarea in egala masura a sebumului pe toata lungimea firului si o vasodilatatie care sa antreneze o nutritie mai buna a parului. Pieptanatul parului se face de 2-3 ori pe zi. in cazul cind aveti parul foarte lung, descurcati-1 intii cu un pieptene cu dintii rari, apoi cu unul cu dintii desi si lungi pentru indepartarea prafului si scuamelor. Pentru a se usura aceasta, se va trece pieptanul printr-un tampon de vata, apoi se va efectua pieptanatul.

Masajul pielii capului

Acest masaj are menirea sa suplineasca anumite deficiente la nivelul circulatiei sanguine ale pielii capului si implicit hranirea parului nu se face in modul cel mai bun. Masajul pielii capului se poate face seara inainte de culcare.

Tehnica cea mai eficace a acestui masaj este urmatoarea : se vor ridica miinile pe crestetul capului, cu toate degetele intercalate si putin rarite, formind un fel de casca si care prin apasarea degetelor adera bine pe pielea capului si o comprima intre degete si osul craniului, facindu-se astfel miscari de du-te, vino, de la vertex spre ceafa, de la vertex spre frunte, de la vertex spre urechea dreapta, apoi spre urechea stinga. Masajul pielii capului se incheie cu o manevra de netezire care se face peste par si care se compune din 5—6 neteziri peste par, de la frunte pe vertex spre ceafa. Ședinta de masaj a pielii capului nu va depasi niciodata 5 minute.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *