Alegerea sapunului/cremei de ras

Alegerea sapunului/cremei de ras

Sapunul de ras sau a cremei de ras

Alegerea sapunului de ras sau a cremei de ras trebuie facuta in functie de caracteristicile pielii, de gradul ei de uscaciune sau grasime.

  1. Pentru tenul gras, seboreic, se recomanda cremele de ras spumoase si sapunurile.
  2. In cazul tenului uscat, se vor prefera cremele de ras nespumoase, care inmoaie, hranesc si catifeleaza pielea, in special acelea care contin lanolina si uleiuri.

Pot fi folosite uneori aceleasi sapunuri sau creme de ras, ca si la tenul gras, dar in acest caz este indepartata grasimea naturala a obrazului care trebuie inlocuita prin ungerea pielii dupa barbierit cu putina crema grasa.

Procedeul de barbierit

Indiferent de procedeul folosit la barbierit — deoarece se pot produce zgiriieturi sau taieturi invizibile, sau vizibile, care constituie cai de acces pentru microorganisme, deci pentru infectii, dupa barbierit si dupa spalarea fetei — se impune sa se aplice imediat o lotiune dezinfectanta si astrin- genta, care are si un efect calmant asupra usturimii si a iritatiei.

Lotiunile folosite dupa barbierit trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa neutralizeze epiderma alcalinizata, sa restabdeasca mantaua acida a pielii, sa inchida porii pielii, sa calmeze iritatiile, sa invioreze si sa racoreasca pielea.

Exista si lotiuni ce se folosesc inainte de barbierit, cu o compozitie care contribuie la inmuierea perilor micsorindu-le in acelasi timp rezistenta si facind astfel mai usoara indepartarea lor. Preparare: Balsamul de Peru se dizolva in alcool si se amesteca cu solutia de zeama de lamiie si apa. Se pastreaza in sticla bine astupata. Solutia este indicata pentru tenurile acneice.

Cu rol astringent pot fi folosite pietrele de alaun.

Daca aceasta irita sau aspreste pielea se pot folosi lotiuni antiseptice, astringente si acide, sau ape de toaleta. La unii barbati, perii de pe fata nu cresc perpendicular pe piele, ci tangential. Aceasta anomalie ingreuneaza rasul deoarece multe fire ramin neatinse de lama. Ele trebuie indreptate si scurtate cu foarfeca la nivelul pielii, fara a fi smulse din radacina.

In unele cazuri, parul se curbeaza si patrunde brusc in piele, provocind o iritatie care se transforma usor in inflamatie, dind nastere unei pustiile. Deschise prin ras, aceste pustule imprastie germeni la suprafata pielii si pot aparea alte focare de infectie.

Alteori parul este aspru. Se cere multa rabdare si sapunit prelungit, dupa ce in prealabil s-au aplicat comprese calde. Prevenirea acestor anomalii nu este posibila, fiind vorba de o anumita structura a pielii. Se pare totusi ca barbieritul prea de timpuriu sau efectuat in mod gresit ar fi un factor favorizant al anomaliilor. in cazul pustulelor, se recomanda folosirea dupa barbierit a compreselor cu apa Dalibour sau alta solutie antiseptica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *