Parul — podoaba de pret

Parul — podoaba de pret

Capriciile modei

Parul viguros si sanatos este o podoaba in sine. Straluceste si aluneca suplu asemanator firelor de matase. Vremea pletelor drepte parca retezate, rigide, a trecut de mult. Moda „a pus la arhiva14 si claile de par incurcat ale tapatului excesiv. Cu citiva ani in urma, feminitatea era pusa in pericol. Evele isi aruncasera la gunoi podoaba capilara si copiasera moda masculina a tunsorilor baietesti scurte si aspre care lipseau aproape complet de feminitate si personalitate pe adeptele genului.

Unele spuneau ca e igienic, unele ca e mai economic, iar altele nu spuneau nimic. Se tundeau si atat… moda. Dar moda a pus in cm si tunsorile baietesti. Iar moda vine mereu cu completari din ce in ce mai reusite, perucile cele mai extravagante.

ingrijiri igienice si cosmetice aplicate parului  si pielii capului

Ingrijirile igienice si cosmetice privind parul si pielea capului se fac in general dupa aceleasi principii ca si pentru celelalte tegumente, tinind cont se intelege, de particularitatile anatomo-fiziologice specifice acestei regiuni.

Parul este elastic sub actiunea umiditatii, revenindu-si apoi la lungimea initiala, iar sub actiunea caldurii elasticitatea dispare. Comportarea firelor de par fata de sub stantele chimice este de asemenea diferita. De exemplu, substantele alcaline altereaza structura, soliditatea si elasticitatea, modificindu-le astfel forma. Pe aceste proprietati si pe marirea puterii de absorbtie hidrica, caro tripleaza volumul, se bazeaza folosirea substantelor alea line la executarea ondulatiilor permanente in saloanele de coafura. Oxidantii, respectiv decolorantii, altereaza mai mult sau mai putin parul. Decolorarile intempestive fac parul mai elastic, mai poros si mai fragil. De remarcat este faptul ca apa oxigenata subtiaza de fiecare data firele de par, din care cauza permanentele trebuie sa se faca cu precautie.

Pielea capului, la fel ca si pielea din alte regiuni, poate fi normala, uscata sau grasa.

Fiind cunoscute particularitatile parului si ale pielii capului consideram ca ingrijirile vor putea fi rationale si indreptate direct asupra pastrarii integritatii si frumusetii parului, cat si asupra activarii functiilor fiziologice ale pielii capului, dealtfel menirea cosmeticii in ceea ce priveste parul si pielea capului.

Existenta unui par viguros, -care sa straluceasca si sa -se preteze la cele mai frumoase coafuri, se bazeaza desigur pe o igiena a parului si a pielii capului, ca un suport sanatos al vitalitatii si frumusetii pretentioaselor coafuri si pieptanaturi pe care le lanseaza moda. Chiar completarea parului cu postise si mese, dar mai ales purtarea perucilor nu inseamna ca ingrijirea parului si a pielii capului pot fi neglijate sau cel putin aminate.

Nu numai corpurile din mediul extern cum este praful, fumul si alte impuritati murdaresc parul. Scuamele provenite din exfolierea pielii capului si secretia de sebum care greseaza firul de par, transpiratia care lasa unele saruri dupa evaporare ca : acizi grasi, uree, baze volatile, sint acelea care fac parul slinos, imbicsit, dindu-i un miros -specific de par neingrijit.

Parul a fost impartit in cele trei tipuri : normal, uscat sau gras, in functie de gresarea lui si a pielii capului, dar igiena permanenta a parului indiferent de tipul lui este aproape aceeasi cu unele adaugiri pentru parul uscat si pentru cel gras.

  • Aspectul parului normal. Acest tip de par este caracterizat printr-o gresare normala a firului de par si a pielii capului, care imprima parului un luciu frumos si natural.
  • Aspectul parului uscat. Parul uscat se caracterizeaza prin lipsa de grasime si de luciu, modelul pieptanaturii stricindu-‘se imediat dupa ce a fost facut.
  • Aspectul parului gras. Parul gras este unsuros iar firele se lipsesc unele de altele in smocuri. Acelasi surplus de grasime este existent si pe pielea capului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *