Istoria samponului 2

Istoria samponului 2

Istoria samponului – partea II

Samponul provine din Marea Britanie, 1814

Sake Dean Mahomed, un calator si antreprenor bengalez din India a introdus practica „champooi” sau „samponare” in Marea Britanie. Impreuna cu sotia sa irlandeza, a deschis prima baie comerciala de sampon pentru maseur in Brighton. Ziarul local a descris-o drept „leac pentru toate bolile” si suntem oarecum de acord cu asta. Nicio problema pe care un masaj terapeutic, urmat de o spalare buna, nu o poate rezolva

Samponul are si traditie in Germania, 1903

Hans Schwarzkopf a inventat Schaumpon, o pudra cu parfum de violete care a devenit disponibila in farmaciile germane. Cu 25 de ani inainte, el a introdus Europei prima sticla de sampon lichid. In anii 1970, reclamele care prezentau simboluri pentru par precum Farrah Fawcett si Christie Brinkley au inceput sa circule, afirmand ca este nesanatos sa nu iti samponezi parul de mai multe ori pe saptamana.

Samponul inventat la Paris, 2000

Este nedrept sa vorbim despre sampon si sa nu ne strecuram putin in subiectul aparitiei balsamurilor. In mod ciudat, balsamurile , chiar si cele cu usturoi au intrat in viata noastra pentru ca barbatii aveau nevoie de ele. Pana la sfarsitul secolului al XX-lea, parfumierul Edouard Pinaud a prezentat un produs numit Brilliantine care avea ca scop inmuierea barbii si a mustatilor. Cu toate acestea, femeilor nu le-a trebuit prea mult timp pentru a realiza ca formula functioneaza la fel de bine si asupra podoabei lor capilare plictisitoare si aspra.

continuare art I – istoria samponului I

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *