Cum sa ne ingrijim mainile?

Cum sa ne ingrijim mainile?

Mana ingrijita, bine intretinuta, stralucind de curatenie este o adevarata carte de vizita in orice imprejurare. Cind are miini ingrijite, femeia se simte mai sigura de ea.

Ingrijirea mainilor urmareste in afara de scopul estetic unul de protectie fara de care nu poate fi vorba de primul scop. Spre deosebire de celelalte regiuni ale corpului, mainile se murdaresc cel mai usor, ele venind in permanent contact cu mediul inconjurator, cu cele mai diferite obiecte contaminate si murdare, fiind considerate de igienisti ca un foarte important mijloc de vehiculare a microbilor.

De aceea, este necesar, in primul rind, o igiena riguroasa a miinii, care incepe cu spalarea lor cu apa calda si sapun si frecarea cu periuta pentru miini pe toate partile, insis- tind la incheieturile falangelor si in virfurile degetelor, sub unghii si pe unghii. Se recomanda insa folosirea unui sapun de calitate buna, cu adaos de substante grase, fine, care pe linga curatirea miinilor, sa nu atace epiderma ci sa o protejeze, lasind intacta mantaua acida a pielii. Dupa spalare, vor fi unse cu o crema grasa.

In gospodarie miinile, sint expuse la tot felul de agresiuni datorita detergentilor, sodei, sapunului de rufe etc., care de asemenea prin degresarea puternica a epidermei distrug mantaua acida care nu se poate reface decat dupa 3-4 ore. De aceea se recomanda ca o masura de protectia miinilor purtarea manusilor menajere confectionate din cauciuc, care se gasesc in comert. La inceput, apare senzatia ca nu se poate tine in mina nici un obiect, dar trebuie perseverenta pina se ajunge la obisnuinta.

Daca nu ati protejat miinile cu ajutorul manusilor, in special la spalatul rufelor sau al vaselor si au suferit direct actiunea vatamatoare a detergentilor sau a sodei si lesiilor, miinile vor fi spalate cu apa calduta fara sapun apoi frecate cu o jumatate de lamiie in sensul de la virful degetelor la incheietura miinii pe ambele parti, stringind lamiia cu cealalta mina, incit zeama ei sa lotioneze bine epiderma. In lipsa lamiii, miinile pot fi lotionate cu otet diluat in apa rece. Dupa aproximativ 30 de minute miinile vor fi spalate cu apa calda fara sapun si se va aplica o crema grasa masind usor pielea cu o manevra de netezire in sensul de la virfurile degetelor spre incheietura miinii- In lipsa unei creme grase speciale se poate folosi crema „Nivea  sau laptele ,,Doina  sau „Farmec . in acest caz nu se va folosi glicerina, deoarece fiind un alcool usuca si mai mult pielea.

Efectele iritante ale detergentilor survin de regula datorita folosirii lor excesive, unele femei in dorinta ca rufa- ria sa fie imaculata introduc in apa de spalat cantitati mari de asemenea produse fara sa tina cont de indicatiile de pe ambalaj. La alte persoane aceste efecte iritante apar din cauza sensibilitatii particulare a pielii fata de asemenea chimicale. in ambele cazuri pe zonele cutanate expuse contactului cu detergentii, de regula pe mrini si antebrate, mai rar la distanta, apar placi rosietice, insotite de mincarimi, pe care se pot dezvolta ulterior mici basicute cu lichid dupa spargerea carora regiunea afectata se acopera cu coji galbui-cenusii. Alte ori pielea mainilor, mai ales la nivelul degetelor si palmelor devine uscata si aspra, crapindu-se usor la nivelul indoiturilor falangelor. De asemenea unghiile se fisureaza cu usurinta.

Ca o masura imediata, la primele semne de iritatie a pielii mainilor, trebuie suspendat contactul cu detergentii in cauza. A continua folosirea lor in aceasta situatie ar insemna sa va expuneti la dezvoltarea unor eczeme ale miinilor, deosebit de suparatoare. In general se recomanda limitarea timpului de contact al miinilor cu detergentii, precum si reducerea folosirii lor consecutive. In cazul cind iritatiile pielii si-au facut aparitia, este bine sa va adresati medicului dermatolog.

In urma diferitelor activitati inclusiv a muncilor gospodaresti miinile se pateaza sau se impregneaza cu diferite mirosuri, sau uneori, iau nastere bataturile in palme.

  •  Petele de cerneala, de fructe, de zarzavaturi se sterg cu o bucata de lamaie sau cu apa oxigenata, apoi se spala cu apa calda si sapun, aplicindu-se o crema grasa.
  • Mainile se albesc dupa treburile bucatariei daca sint frecate cu o pasta pe care o puteti prepara ameste- cind doi cartofi fierti dati prin masina de tocat, cu o lingura de glicerina si cu zeama de la o lamaie.
  • Petele de nicotina de pe degete pot fi indepartate frecindu-le de doua ori pe zi cu un tifon imbibat intr-un amestec compus din doua parti acid citric1, cu o parte glicerina si trei parti alcool de 90°.
  • Mirosurile de ceapa, usturoi sau peste dispar de pe miini in urma lotionarilor cu otet alimentar ; dupa 10- 15 minute se vor spala miinile cu apa calda si sapun si se va aplica o crema de intretinere.

Daca au aparut bataturi in palme sau aveti pielea palmelor ingrosata, inmuiati fetele palmare intr-un amestec de apa calda in care ati dizolvat fulgi de sapun, tinandu-le 5-10 minute in contact cu suprafata respectiva, apoi frecati locurile fara apasare cu o piatra ponce, dupa care spal ati miinile si le ungeti cu o crema emolienta.

in ceea ce priveste in general ingrijirea cosmetica a miinilor nu este suficienta aplicarea cremelor sau a altor preparate pentru miini o data pe zi. Se recomanda aplicarea lor dupa fiecare contact mai indelungat cu apa si sapunul. Iata citeva retete de preparate pentru ingrijirea miinilor :

Creme pe baza de stearati

1)

  • stearina 10 g
  • glicerina 7.5 g
  • ulei de parafina 1.5 g
  • hidroxid de potasiu 0,4 g
  • apa 30 ml

2)

  •  — stearina 12.5 g
  • — glicerina 62.5 g
  • — butir cacao 7,5 g
  • — apa boraxata 5 ml
  • — amoniac 4 ml
  • — alcool (conc. 90°) 4 ml.

3) Glicerolat de amidon (Unguentum glicerini)

  • — amidon de griu 7 g
  • — apa 7 ml
  • — glicerina 93 g.

Glicerolatul de amidon se poate folosi ca atare, avand o actiune calmanta asupra pielii miinilor in cazul de pru- rit, redind in acelasi timp epidermei, netezimea, supletea si prospetimea. De asemenea, glicerolatul de amidon poate fi folosit si ca baza la prepararea unor creme, tot pentru ingrijirea miinilor,

O crema pe baza de glicerolat de amidon indicata special in cazul miinilor cu pielea patata si excesiv de uscata :

  • — glicerolat de amidon 100 g
  • — cetaceum 8 g
  • — oxid de zinc 4 g
  • — lanolina 2 g
  • — apa de roze 36 ml.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *