Cosmetica nu este doar pentru femei! PARTEA II

Cosmetica nu este doar pentru femei! PARTEA II

 Ingrijirile privind tenul

 

In afara de barbierit, acestea se vor efectua dupa normele generale de ingrijire indicate.

 • Daca pielea este grasa, fata trebuie spalata cu apa calduta si sapun medicinal pe baza de sulf sau borax.
 • Tenul cu puncte negre: din doua in doua saptamini, dupa spalarea cu apa calda, punctele vor fi stoarse, luindu-se masurile de asepsie, iar seara se va sterge fata cu o lotiune astringenta.
 • Curatirea tenului de impuritati folosind apa si sapunul neutru sau un demachiant trebuie sa devina obisnuinta, pentru ca pielea sa poata respira, in cursul noptii. In locul sapunului se poate folosi sapunul de ras sau crema de ras, dupa, care se va spala fata cu apa rece.
 • Celor care se rad zilnic li se recomanda sa aplice dupa barbierit un astringent acid, pentru a evita distragerea pH-ului (mantaua acida).Cu rol astringent pot fi folosite pietrele de alaun. Daca acestea irita sau aspresc pielea se pot folosi lotiuni antiseptice, astringente si acide, sau ape de toaleta. La unii barbati, perii de pe fata nu cresc perpendicular pe piele, ci tangential. Aceasta anomalie ingreuneaza rasul deoarece multe fire ramin neatinse de lama. Ele trebuie indreptate si scurtate cu foarfeca la nivelul pielii, fara a fi smulse din radacina.In unele cazuri, parul se curbeaza si patrunde brusc in piele, provocind o iritatie care se transforma usor in inflamatie, dind nastere unorpustule. Deschise prin ras, aceste pustulc imprastie germeni la suprafata pielii si pot aparea alte focare de infectie.
 • Alteori parul este aspru. Se cere multa rabdare si sapunit prelungit, dupa ce in prealabil s-au aplicat comprese calde. Prevenirea acestor anomalii nu este posibila, fiind vorba de o anumita structura a pielii. Se pare totusi ca barbieritul prea de timpuriu sau efectuat in mod gresit ar fi un factor favorizant al anomaliilor. In cazul pustulelor se recomanda folosirea dupa barbierit a compreselor cu apa sau cu alta solutie antiseptica.
 • De mentionat ca pudra dupa barbierit constituie un pansament discret si eficace, calmind usturimile si iritatiile barbieritului, mai ales cind acesta e efectuat zilnic.In conditiile folosirii aparatului de ras electric, inainte de epilare se va aplica o lotiune usor astringenta, care inchide porii si pregateste firele de par pentru rasul electric. Exista o lotiune preras electric, care intareste firul de par al barbii si ii micsoreaza rezistenta mecanica.

Recomandari privind igiena si tehnica rasului

 

 1. Pentru o barba crescuta in 24 de ore, sapunitul barbii va dura cel putin 2 minute. Pentru inmuiere, barba va fi masata cu pulpele degetelor, frecind in toate sensurile cu spuma de sapun sau cu crema de ras.
 2. Daca pielea este excesiv de uscata si sensibila, barba va fi masata cu o crema emolienta, iar dupa 5 — 6 minute se va sapuni si apoi va incepe operatia barbieritului.In cazul in care perii sint foarte aspri si trebuie inmuiati, vom masa barba inainte de ras cu o crema pe baza de stearat.
 3. Lama trebuie sa alunece numai in aceeasi directie o data sau de mai multe ori, pina cind parul a fost ras complet. O noua sapunire micsoreaza capacitatea de aparare a pielii, iar rasul de mai multe ori inlesneste rasucirea perilor in piele, ingreunind si mai mult operatia. in cazuri cu totul speciale sau cind barba creste prea repede este mai bine sa se reia rasul cind deja s-a creat o noua manta protectoare a epidermei. Aparatul de ras va fi clatit cu apa calda pina la o curatire completa. Lama de ras va fi lasata sa se usuce fara a o sterge. in caz de singerare afara de creionul hemostatic se poate aplica o bucata de hirtie curata.
 4. In cazul tenului iritat si obosit, se pot aplica comprese calde cu musetel, apoi se va intinde o crema emolienta, efectuind si citeva miscari de masaj. Lotiunea speciala — dupa ras — tonifica, parfumeaza si lasa o senzatie placuta de prospetime.In trusa cosmetica este bine sa existe o solutie de acid salicilic 1 % in alcool de 60° — sau o lotiune racoritoare pe baza de mentol 0,20 %. Daca pielea se inroseste sau apar eczeme se va renunta la sapunul de ras.
 5. Este foarte important ca inainte de a incepe rasul fata sa fie spalata cu apa si sapun pentru a indeparta de pe piele praful, sudoarea si grasimea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *