Cosmetica nu este doar pentru femei! PARTEA I
Cosmetica priveste numai pe femei? Desigur ca nu! ingrijirea cosmetica are ca scop sa mentina pielea in stare perfecta de sanatate, sa corecteze imperfectiunile si sa infrumuseteze corpul. Nu este un lux si nici privilegiul unui sex. Omul civilizat considera ingrijirea igieno-cosmetica ca o necesitate, urmarindu-se prin ea curatirea si hranirea pielii. Dar, ea trebuie sa devina o obisnuinta si o datorie fata de propria persoana. Exista produse cosmetice pentru barbati, exista cabinete cosmetice specializate in care se fac tratamente stiintifice, folosindu-se aparatura moderna pentru estetica corpului etc
Nu numai rasul barbii si pieptanatul parului trebuie sa constituie preocuparea barbatilor in materie de cosmetica. Cosmetica ne vine in ajutor prin indicatiile metodelor de ingrijire a tenului dupa tipul fiecaruia, cum sa indepartam unele defecte ale pielii, cum sa ne ingrijim parul, cind sa mergem si ce sa cerem de la un cabinet cosmetic.
Cosmetica masculina devine o necesitate cind ne gindim cita personalitate si prestanta capata un barbat ingrijit care straluceste de curatenie, are o tinuta a corpului corecta si eleganta. Dorinta de a arata cit mai bine este comuna femeilor si barbatilor din cele mai vechi timpuri. Fiecare epoca a culturii umane este caracterizata si prin propriile ei criterii asupra frumosului, pe care barbatii ca si femeile se straduiesc sa le respecte intocmai, pentru o anumita eleganta a trupului, a imbracamintii si a intregii lor fiinte. in acest scop au fost folosite retete, preparate si tehnici de infrumusetare, mai mult sau mai putin secrete. Au fost pastrate si reguli de igiena deosebite, intrucit se considera ca nu poate fi frumos cine nu este si de o curatenie pilduitoare.
Estetica barbatilor la ora actuala prezinta o sfera larga de preocupari. Vom prezenta mai detailat unele aspecte ale igieno-cosmeticii specifice barbatilor, celelalte cu caracter general fiind tratate in cuprinsul lucrarii.
Epilarea parului de pe fata
Este operatiunea cea mai comuna cu care un barbat isi incepe ingrijirea igieno-cosmetica si constituie pentru foarte multi o preocupare zilnicaj se practica in frizerii sau acasa, folosind mijloace clasice ori moderne.
Sunt folosite doua sisteme: rasul electric si rasul mecanic
Rasul electric a aparut ca metoda curenta dupa anul 1950 avind avantajul ca nu necesita apa, sapun sau pensula, ci doar existenta unei prize electrice. Nu irita pielea, constituie un masaj al pielii obrazului, evita folosirea sapunului de ras si propagarea de infectii ale parului.S-au nascut totusi unele controverse cu privire la utilizarea acestui sistem si foarte multi barbati folosesc inca sistemul clasic — briciul sau aparatul de ras.
Rasul mecanic are o vechime de peste 200 de ani, fiind folosit prima •oara in Franta.Avantajele sale sint: accesibilitatea si minimum de dificultati, parul de pe obraz putind fi ras in mod rapid, in functie de indeminarea celui care foloseste briciul sau aparatul de ras.Sistemul prezinta insa si inconveniente, provocind singerari.Operatia necesita: sapun, pamatuf, aparat de ras cu lama sau brici, puf si oglinda, toate alcatuind trusa de barbierit, care se recomanda a fi individuala.
Sapunul de barbierit indeparteaza grasimea parului barbii si-i modifica structura chimica, umflindu-1, ceea ce il face sa devina mai putin rezistent si mai usor de inlaturat.Inconvenientul sapunurilor obisnuite este alcalinitatca lor ridicata. Sint mai iritante si determina o usoara senzatie de usturime spre deosebire de sapunurile de toaleta mai putin alcaline.Astazi sint folosite sapunuri de barbierit care contin si anestezice sau sulfamide. Cele cu anestezice fac intr-adevar rasul nedureros, dar prezinta inconvenientul ca permite taieturi mai dese, care nu se simt si in consecinta nu se iau masuri imediate de oprire a singerarii, ceea ce conduce uneori la aparitia eczemelor. Sapunurile cu sulfamide, desi destinate a impiedica unele infectii ale pielii provocate de barbierit, nu sint totdeauna eficace, tinind seama de varietatea eczemelor care pot aparea.
Folosirea lamelor inoxidabile prezinta avantajul unei folosiri repetate, bineinteles in functie de asprimea parului de pe fata. Lama trebuie sa taie bine, deoarece in caz contrar irita epiderma.Marginea taioasa a lamei nu este dreapta, ci cu mii de dintisori pe fiecare centimetru liniar. La lama uzata, dintisorii sint deranjati din alinierea lor, datorita folosirii repetate.Odata cu parul, lama poate desprinde si citeva rinduri de celule din epiderma. Efectele acestei desprinderi de celule se constata prin umezeala care apare dupa ras, care se amesteca cu apa de spalat, dar care poate servi ca mediu favorizant pentru dezvoltarea microbilor.
Pamatuful de preferinta din par de bursuc, trebuie sa fie moale, mai ales pentru persoanele cu parul curbat.Pamatuful aspru irita pielea. Dupa folosire, pamatuful ud trebuie asezat vertical, cu firele in sus.Briciul trebuie sa fie bine ascutit si dezinfectat inainte de folosire.Puful pentru pudrat trebuie sa fie individual. El va fi curatat din cind in cind si pastrat intr-o cutie speciala.In ultimul timp sapunul de barbierit a fost inlocuit cu creme care pot fi: creme spumoase, care se intind cu ajutorul pamatufului si or cmc nespumoase, care se intind cu degetele.
Cremele spumoase sint similare sapunurilor de barbierit; ele inmoaie parul, il ung si usureaza actiunea aparatului de ras. Nu se usuca in timpul rasului.Sint mult mai putin alcaline dccit sapunurile de ras si deci mai usor suportate de piele.Dezavantajul lor este acela ca indeparteaza mai putin grasimea, fapt care se remediaza efectuindu-se rasul dupa ce fata a fost spalata cu sapun de toaleta.Compozitia acestor creme este asemanatoare cu crema de zi pentru femei.Cremele de ras spumoase sint preparate pe baza de sapun de potasiu, obtinut prin saponificarea stearinei, a uleiului de cocos etc., la care se adauga diferite substante. Glicerina nu trebuie adaugata in cantitati prea mari, deoarece ea poate irita pielea proaspat barbierita.Cremele de ras nespumoase, pe baza de stearati, prezinta o simplificare si un progres fata de sapunul si crema de ras spumoasa, care necesita pamatuful si apa calda.Intinse uniform cu degetele, ele inmoaie barba, fac pielea mai neteda, mai putin iritabila si permit lamei sa taie mai usor.Datorita cantitatii de substante grase pe care le contin aceste creme de ras evita formarea ridurilor, care pot fi si consecinta folosirii sapunului de ras, deoarece acesta indeparteaza grasimea naturala a fetei. Cremele de ras nespumoase tind sa inlocuiasca sapunul de ras si cremele de ras spumoase.Din punct de vedere a-1 compozitiei lor cremele de ras nespumoase sint o varianta a cremelor pe baza de stearati, dar contin mai mult acid stearic si mai multa apa decit acestea, precum si unele adaosuri care inmoaie pielea si calmeaza iritatiile ei. Ele se intind repede si uniform pe piele si nu picura de pe obraz in timpul barbieritului.Cand contin lanolina sau adaosuri similare, pot realiza un ras mai neted decit acela obtinut cu spuma de sapun sau cu cremele de ras spumoase.
Crema de ras ramasa dupa barbierit nu trebuie spalata de pe fata, ci masata, pina intra in piele. in ultimul timp sint folosite spray-urimentolate.Tot dupa barbierit pielea mai poate fi unsa si cu o crema de zi, semigrasa, emolienta, gen Nivea — masind-o usor pina intra in piele. Se aplica apoi o pudra, folosind in acest scop puful personal, fiind de preferat chiar folosirea tamponului de vata, care este apoi aruncat.Dupa barbierit este indicata pudrarea abundenta pentru evitarea iri- tatiilor si a inrosirii pielii. Pudra joaca si rolul unui pansament al eroziunilor provocate de ras. Nu este nevoie de o pudra cosmetica, ci poate fi folosit chiar talcul obisnuit.O actiune racoritoare au si pudrele bogate in amidon. In cazul tenului congestionat sint indicate pudrele care contin oxid de zinc, talc, caolin, carbonat de magneziu etc.